czwartek, 12 stycznia 2012

Ślimaki z betonem



Składniki:
Ciasto francuskie - jedno opakowanie,
100 g anchois w oleju,
łyżka posiekanej, świeżej bazylii, 
łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki,
łyżka soku z cytryny,
2 ząbki czosnku,
półtora łyżki migdałow w płatkach,
szklanka mleka,
jajo,
musztarda dijon,
tarty parmezan


Przygotowanie:


    Pasta anchois:


Na godzinę przed przygotowaniem, wyciągnięte z puszki i odsączone anchowis moczymy w szklace mleka. Po godzinie wyciągamy je i znów odsączamy na papierowych ręcznikach. Dodajemy natkę pietruszki, bazylię, dwa pokrojone ząbki czosnku, sok z cytryny i migdały. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę.


    Ślimaki:


Rozwinięte ciasto francuskie smarujemy cienko powstałą masą z anchois, następnie całość smarujemy jeszcze raz musztardą dijon i posypujemy startym parmezanem. Ciasto zwijamy z powrotem i kroimy na ok 1,5 cm krążki. Każdy krążek smarujemy roztrzepanym jajkiem, kładziemy na posmarowaną oliwą, bądź wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w w piekarniku w 200 stopniach ok 20 minut tak, by ślimaki się zezłociły. 


    Beton:


Składniki:
pół małego słoiczka czarnych oliwek
pół kostki sera feta
2 łyżki migdałów w listkach
łyżka oliwy z oliwek


Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolitą, szarą masę i przekładamy do miseczki.


Ślimaki można podawać również z innymi pastami i dipami.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz