piątek, 27 stycznia 2012

Czas na łososia z kraju Basków






Ostatnimi czasy "chodzi" za mną ryba! Nie mogę się nacieszyć wszelakimi rybnymi specjałami. Szukając inspiracji natrafiłem na coś bardzo pysznego i co najważniejsze, prostego w przygotowaniu. Zaglądając do lodówki trafiłem na :

- 500g filetu z łososia
- 200g pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
- czerwoną paprykę ( zielona też byłaby super)
- 350 g ziemniaków
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie

Ziemniaki kroimy w 3,5 cm kostkę, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i też kroimy w taką kostkę. Wrzucamy do garnka zalewamy niewielką ilością osolonej wody i po zagotowaniu podtrzymujemy na małym ogniu przez 15 min.

W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę - smażymy 8-10 minut aż się zarumieni, po czym wrzucamy pokrojone ząbki czosnku i smażymy tak minutę. Następnie dodajemy pomidory i dusimy całość najlepiej pod przykryciem około 15-20 minut, aż zgęstnieje.

Łososia kroimy w dosyć dużą kostkę i wrzucamy go do ziemniaków i papryki, po czym zalewamy powstałym sosem pomidorowym i tak dusimy pod przykryciem około 10 minut aż łosoś zmięknie. Przyprawiamy i delektujemy się pysznym gulaszem

1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie :) ciekawy przepis – zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń