sobota, 25 sierpnia 2012

Nutella



Przyszła kolej na pyszności ze śliwek! Na pierwszy ogień idzie nutella(!) ze śliwek.

-2,5 kg śliwek
-800g cukru
-100g kakao

Śliwki drylujemy i wrzucamy do gara. Zasypujemy cukrem, wlewamy tak 1/4 wysokości śliwek wody i gotujemy tak długo aż zrobi się gęsta masa śliwkowa t.j. ok 2,5-3 godzin. Do powstałej masy wsypujemy kakao i mieszamy, gotując na małym ogniu. Taką masę możemy już nakładać do słoiczków, albo zrobić wersję zimową czyli: bierzemy odrobinę nutelli- tak na 2-3 słoiczki i dodajemy łyżeczkę cynamonu, 8 przełamanych na pół goździków, pół rozdrobnionej laski wanilii  i 3/4 łyżeczki suszonego imbiru, mieszamy i do słoiczków. To jest po prostu pyszne do szpiku kości!

1 komentarz: