piątek, 24 sierpnia 2012

Grilowane bakłażany w słoiki !


Bakłażan to moim zdaniem jedno z najlepszych warzyw. Na Śląsku, gdzie mieszkam jest bardzo niedoceniane i nie znajdujące wielu zastosowań w kuchniach tutejszych gospodyń i gospodarzy domowych. Myślę, że mało kto wie o tym że bakłażana można przetworzyć na dziesiątki pysznych sposobów. Próbowałem już rozlicznych zapiekanek, past, bakłażanów smażonych, grilowanych, duszonych, marynowanych, po prostu najróżniejszych dań, w których pierwszymi skrzypcami, lub dodatkiem oberżyna była. Tym razem przedstawiam próbę marynowania tego pysznego, lśniącego, ciemnofioletowego warzywa na sposób bałkański, gdyż jak dotąd z najpyszniejsze przetwory, które jadłem pochodziły właśnie z tamtej części Europy.


-4 bakłażany
-niewielka cukinia
-2 czerwone papryki
-duża cebula
-5 pomidorów paprykowych
-sos sojowy
-kilka łyżek czubrica (suszony cząber górski)
-łyżeczka słodkiego pieprzu
-łyżeczka suszonego chili
-pieprz
-łyżka cukru trzcinowego ( można więcej w zależności od upodobań smakowych)
-2 łyżeczki słodkiej papryki
-2 łyżki octu z wina czerwonego
-5 łyżek oliwy z oliwek
-olej do smażenia
-sól, pieprz


Bakłażany kroimy w plastry posypujemy solą i zostawiamy na pół godziny aż wypoci goryczkę. Następnie grilujemy lub smażymy z każdej strony.

sos.
Pozostałe składniki kroimy na kawałki i dusimy na niewielkim ogniu 30 minut. Przyprawiamy cząbrem i sosem sojowym, octem, cukrem a także dodajemy pieprze i susze. Po podduszeniu i uzyskaniu odpowiadającego nam smaku i ostrości, całość miksujemy na na gładką masę i zagotowujemy.

Grilowane bakłażany nakładamy do słoików i zalewamy sosem. Krótko pasteryzujemy.


1 komentarz:

  1. Masz rację, o wiele za mało go na polskich stołach. Twój przepis może zachęci kilka osób, bo już po składnikach widać, że musi smakować!

    OdpowiedzUsuń