piątek, 1 marca 2013

Kurczak w sosie kiszonym



Niedawno w pracy rozmawialiśmy o gotowaniu. Z tamtej rozmowy wyniosłem bardzo ciekawy przepis, wymyślony przez mojego kolegę Rafała (al. Orzechowy). Dzisiaj nadszedł dzień wolny - nareszcie, bo ostatnie 2 tygodnie spędziłem pracując codziennie, wraz z weekendami. No więc pełen energii wziąłem się za sprawdzanie przepisu kumpla. Muszę przyznać, że wyszło rewelacyjnie.


-dwie piersi kurczaka
-dwa plastry wędzonego boczku
-4 kiszone ogórki
-marchewka
-łyżka masła
-oliwa
-sos sojowy
-kostka rosołowa
-3 ząbki czosnku
-łyżka maki


Piersi kury myjemy i tniemy na paski. Oliwę mieszamy z kostką rosołową i przeciśniętym czosnkiem i marynujemy w niej kurczaka przez około 2 h. W tym czasie ogórki kiszone ścieramy na tarce na papkę, a marchew kroimy w krążki.

Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy kurczaka oraz plastry boczku. Smażymy z każdej strony.  Następnie w połowie szklanki wody, roztrzepujemy łyżkę mąki i wlewamy do kurczaka. Dusimy przez 5 minut następnie dodajemy papkę z kiszonych ogórków, krążki marchewki i mieszamy wszystko razem, przyprawiając odrobiną sosu sojowego. Dusimy jeszcze 20 minut.

Podajemy z chlebem. Możemy podawać z ziemniakami, kaszami albo ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz