niedziela, 17 marca 2013

Pstrąg z sosem ogórkowo-czosnkowym




Pstrąg - ryba, którą super łatwo przyrządzić. W naszym domu gości na talerzach bardzo często. Dzisiaj postanowiłem podać go z pysznym sosem śmietanowo-kiszono-ogórkowym i gotowanymi warzywami.

-wypatroszony pstrąg
-małe mrożone marcheweczki
-cukinia pokrojona w plastry
-masło
-kilka kiszonych ogórków
-5 ząbków czosnku
-2/3 szklanki śmietany
-zioła włoskie
-sól, pieprz


Na pół godziny przed smażeniem nacieramy pstrąga z zewnątrz i w środku ziołami solą i pieprzem.
Warzywka gotujemy, a pstrąga smażymy koło 8 min z każdej strony na maśle.

sos:

Ogórki (około 4 średnich) ucieramy na radle. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i wyciskamy do niego czosnek. Smażymy go około minuty. Następnie dodajemy papkę z ogórków kiszonych. Dusimy 3 minuty i dodajemy śmietanę. Dusimy jeszcze 2 minuty.

Pstrąga możemy podawać z zimnym lub ciepłym sosem i warzywami. Można podać z frytkami albo ćwiartkami smażonych ziemniaczków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz