piątek, 15 marca 2013
Zupa z cykorii
Dzisiaj przedstawiam pyszną zupę która prawdopodobnie pochodzi z Francji. Prosta, szybka, pyszna - to jej największe zalety.
-100g boczku pociętego w małą kostkę
-3 cykorie
-jeden posiekany duży por (biała końcówka)
-3 duże ziemniaki pocięte w średnią kostkę
-pół kostki masła
-duża szczypta ziaren kminku
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-liść laurowy
-1,5 litra bulionu warzywnego
-śmietana
-koperek
W garnku lub na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy ziemniaki, pokrojone w grube kawałki cykorie, por i boczek. Podsmażamy przez jakiś czas. Dodajemy kminek i liść laurowy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy gałką muszkatołową do smaku.
Podajemy z koperkiem, śmietanką, lub tartym serem albo grzankami.
Można nalać zupy do kokilek dodać tartego sera, na górę położyć wycięte ciasto francuskie żeby zachodziło 1cm na brzeg i zapiec w piekarniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Genialny blog!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie+ obserwuje!
http://paradoxoftaste.blogspot.com/