poniedziałek, 25 marca 2013

Zaczynamy czas wielkanocny



Zbliża się Wielkanoc, i na naszych stołach znowu zagoszczą tradycyjne potrawy. Żurek, jajka, pasztety, baby - sztandarowe pyszności na wielkanocnych stołach. Poza tym zaczyna się wiosna! Mimo, że ma pewne problemy , to jednak coraz bardziej można odczuć, zbliżającą się atmosferę radości z budzącego się wszędzie życia. W związku z zbliżającymi się świętami, postanowiłem podrzucić parę pomysłów, które mogą zagościć na naszych wielkanocnych stołach. Oto pierwszy z nich - ziemniaki z wariacjami twarogowymi.

-7 średnich młodych ziemniaków (można użyć więcej)
-150g świeżutkiego twarogu (najlepiej swojski)
-wędzony łosoś
-3-4 łyżeczki pesto z bazylii
-koperek (suszony, albo świeża siekana nać)
-tatarská omáčka -czeski przysmak na bazie majonezu
-siekany szczypiorek


Ziemniaki gotujemy w koszulkach około 15- 20 minut w osolonej wodzie. 
Po ugotowaniu, odcedzamy i suszymy. Każdy ziemniak przecinamy na pół a następnie nacinamy w krzyż.
Połowę ziemniaków faszerujemy twarogiem, na wierzchu układamy wędzonego łososia i posypujemy koperkiem. 
4 łyżeczki twarogu łączymy z 4 łyżeczkami pesto i tą pastą faszerujemy drugą część ziemniaków. 
Można podawać na ciepło, lub na zimno polewając tatarską omacką posypaną szczypiorkiem. Po prostu pychota!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz