czwartek, 5 kwietnia 2012

Koszyczki ze święconką

        fot. Sylwester Kwiatkowski

No i prawie mamy święta. Ciągle myślę co by tu podać na wielkanocny stół. Pewien ciekawy i oryginalny pomysł podrzucił mi kolega z pracy! U Sylwka w Wielkanoc "wyrabia się" takie pyszne koszyczki ze święconką. Muszą państwo przyznać, że danie jest bardzo kreatywne!

-bułki
-żółty ser
-kabanos
-biała kiełbasa
-szpinak
-jajka
-szynka, lub polędwica
-pomidor
-sól, pieprz
-przecier paprykowy, lub ketchup


Dzień wcześniej przygotowujemy bułki, wycinając z nich koszyczki i wydrążając w środku.

Na dno "koszyczka" kładziemy plaster żółtego sera. Do koszyczka wkładamy po kawałku pozostałych składników i na górę kładziemy znowu plaster żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Dekorujemy przecierem, możemy podając, przyozdobić koszyczki jakimś ziołem np listkami bazylii, lub gałązką oregano, czy rozmarynu. To danie na wielkanocnym stole wygląda bardzo efektownie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz