wtorek, 20 marca 2012

Pasztet wielkanocny inaczej


Jestem w szkole. Trwa właśnie przerwa w arcyciekawym wykładzie z psychologi społecznej dotyczącym czasu wolnego i przerw w różnych dziedzinach życia. Idzie wiosna i bardzo szybko zbliża się przerwa związana ze świętami Wielkiej Nocy. A więc kiedy w tym okresie znajdziemy trochę czasu wolnego, polecam zrobienie pysznego wegetariańskiego dania, jakim jest Pasztet warzywny.


-40 dag brokułów
-20 dag szpinaku,
-30 dag marchewki,
-30 dag kalarepy
-2 łyzki czubate czerwonej soczewicy
-pęczek koperku
-2 cebule
-6 jaj
-5 łyżek mąki razowej(najlepiej)
-15 dag masła
- 2/3 szklanki śmietany 18-proc,
-2 łyzki oliwy
-3 łyżki startego parmezanu
-2 ząbki czosnku
-czubata łyżks posiekanego czosnku
-kurkuma
-łyżka soku z cytryny
-sproszkowany imbir
-gałka muszkatołowa
-cukier, sól, pieprz biały

 Marchewkę, kalarepę i cebulę obieramy. Brokuła rozdzielamy na różyczki i razem z pokrojoną w kostkę marchwią, oraz kalarepą  ugotować na parze. Soczewicę gotujemy w małej ilości wody i na koniec lekko solimy. Szpinak(najlepiej świeży) kroimy i dusimy z odrobiną masła, soli i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Cebulę i drugi ząbek czosnku siekamy i rumienimy na oliwie, następnie mieszamy z samymi żółtkami jaj, śmietaną, mąką, parmezanem i roztopionym masłem. Powstałą mieszaninę dzielimy na 3 równe części. Jedną miksujemy z odsączonym brokułem i szpinakiem i przyprawiamy do smaku gałą i solą. Drugą łączymy z marchewką i soczewicą, przyprawiamy kurkumą, cukrem, solą, imbirem i cytryną. Trzecią natomisat dodajemy do kalarepy, wsypujemy siekany koperek i dodajemy sól i pieprz. Z białek ubijamy pianę, dzielimy na 3 części wymieszać z gotowymi już masami. W natłuszczone,j podłużnej formie rozlewamy masy: szpinakwową na dole, następnie marchewkową, a na górę, kalarepową. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na  60 min. Pamiętamy by do piekarnika włożyć inne naczynie z wodą by podczas pieczenia sobie parowała. Gotowy pasztet zostawiamy do ochłodzenia, kroimy i delektujemy się przepysznym różnorodnym smakiem trójwarstwowego pasztetu. Idelane i kolorowe danie na stół wielkanocny.

1 komentarz: