sobota, 10 marca 2012

Ale jaja



Nadciąga WIELKANOC ! Co by tu teraz przyrządzić na ten czas? Myślałem i kombinowałem - w końcu Wielkanoc ma niewiele charakterystycznych potraw. Można przygotowywać różne pieczenie, słodkie babki na milion sposobów, ale z pośród niewielu typowych potraw na czoło wysuwają się chyba jajka które to najczęściej kojarzą się z Wielkanocą. Na naszym wielkanocnym stole zagoszczą one pod taką postacią:

-5 jaj ugotowanych na twardo
-250 g wołowej metki tatarskiej
-cebula
-3 kromki chleba namoczone w mleku
-jako
-mąka
-bułka tarta
-ziarna sezamu
-łyżka oliwy z oliwek

Chleb wyciskamy z mleka i łączymy go z mięsem, posiekaną cebulą, jajkiem i oliwą - robimy "ciasto" jak na kotlety mielone. Ugotowane jaja obieramy ze skorupek, obtaczamy w mące a potem staramy się otoczyć całe jajko płaszczem z mielonego mięsa. Gdy to się nam uda panierujemy jedne jajka w bułce tartej a jedne w sezamie i smażymy na dużej ilości oleju z każdej strony, aż panierka się ładnie zarumieni. Podajemy przyozdobione kiełkami, albo szczypiorem. Możemy podawać z ziemniaczkami. Jak zwykle delektujemy się smakiem jajka w połączeniu z delikatnym mięsem - po prostu pyszności !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz