piątek, 13 kwietnia 2012

O łososiu





"W Jukonie żył pewien zbyt ambitny łosoś
Sam pchał się na talerz - nie wiadomo po co
Choć sałatka i puree dodawały mu szyku
I tak, koniec końców, trafił do przełyku

..."  
                       chinaski



Miło mi przedstawić Państwu łososia na trzy sposoby!

1. Łosoś na pieczonych pomidorach

-kilka małych kawałków fileta z łososia (3-4)
-pomidorki koktajlowe lub zwykłe
-łyżka musztardy
-2 łyżki śmietany
-100g tartego sera
-łyżka posiekanej bazylii
-1/2 pęczka szczypiorku
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz


Fileciki z łososia posypujemy pieprzem i solą i układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Ser miksujemy ze śmietaną musztardą i posiekanym szczypiorkiem, następnie zalewamy tym sosem łososia i wkładamy do rozgrzanego (180st) piekarnika na 20 min.

Pomidory zwykłe kroimy w plastry a koktajlowe przecinamy na pół. Rozkładamy je na folii aluminiowej i posypujemy solą pieprzem oraz bazylią. Skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika z piekącą się rybą na ok. 10 min.

Po upieczeniu rybę ostrożnie wyjmujemy z naczynia i układamy na wcześniej ułożonych na talerzu pomidorach. Dekorujemy liśćmi bazylii.



2.Łosoś w sezamie podany z pesto z czosnku niedźwiedziego

-dzwonko łososia przecięte na pół
-sezam do panierki
-olej sezamowy
-pesto z czosnku niedźwiedziego
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz


Łososia nacieramy solą pieprzem i olejem sezamowym. Wkładamy rybę do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego i posypujemy dosyć grubo sezamem.
Pieczemy ok 15 minut w temp 150 stopni. 
Po wyjęciu podajemy z pesto i dekorujemy np. cytryną i oregano.


3.Ziołowy łosoś z chrzanem

-Dzwonko łososia przecięte na pół
-4 łyżki tartego chrzanu
-łyżka śmietany
-oliwa
-mieszanka ziół śródziemnomorskich
-sól, pieprz


Łososia nacieramy solą pieprzem oraz ziołami i smażymy na oliwie na patelni grillowej z każdej strony po parę minut. Potarty chrzan łączymy ze śmietaną. Rybę podajemy z chrzanem i przyozdabiamy gałązką rozmarynu i cytryną.


Dla każdego coś pysznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz