piątek, 13 kwietnia 2012

Zaskakujący seler !


No to mamy piątek! Podobno niektórzy w piątki jadają dania bezmięsne. Niektórzy podobno rozpoczynają weekend - ja niestety zaraz idę do pracy. No więc aby tradycji piątkowej stało się za dość, zrobiłem danie bezmięsne, które z powodzeniem może zastępować np schaboszczaka! Jak wspomniałem zaraz zmykam do pracy, ale muszę napisać o kotletach z selera, bo jest to naprawdę dobre i pożywne danie, a do tego wygląda wyjątkowo apetycznie!

-2 duże selery
-2 jajka
-szklanka mąki
-3/4 szklanki mleka
-1/4 szklanki śmietany
-olej do smażenia
-sól, pieprz

Selery obieramy i kroimy na plasterki, możemy też niektóre plasterki podzielić na pół, albo na 4 części.
Gotujemy je w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty po czym odcedzamy i czekamy, aż ostygną.

Pozostałe składniki miksujemy w ciasto podobne do naleśnikowego.

Kawałki selera maczamy na widelcu w cieście i smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.

Podawać można z surówkami, ziemniaczkami lub z różnymi sosami, czy dipami. "Niebo w gębie" - jak zwykła mawiać moja dwuletnia córeczka!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz