piątek, 6 kwietnia 2012

Pasztetowo !




W Polsce pasztetami zajadać się zwykliśmy chętnie i nader często! Wielkanoc to czas, kiedy to z pozoru zwykłe i "jak niema co zjeść to pasztet i buła" danie urasta do rangi rarytasu świątecznego. A wszystko za sprawą swojsko wypiekanych pasztetów! Możemy je robić z najróżniejszych rodzajów mięs, które lubimy i szczególnie cenimy. Dziczyzna, wołowina, drób wieprzowina - pole do popisu jest naprawdę duże. Pasztety można robić nawet z warzyw - co już mieliśmy okazję skosztować na tym blogu! Więc by tradycji świąteczno-pasztetowej stało się zadość, zrobiłem dwa wielkanocne pasztety - mięsny i warzywny.


Mój tegoroczny pasztet mięsny:

-30 dag łopatki wieprzowej
-30 dag wątróbki drobiowej
-30 dag boczku parzonego
-4 łyżki słoniny
-20 dag dobrej kiełbasy
-10 kulek ziela angielskiego
-3 listki laurowe
-gałka muszkatołowa
-pieprz mielony czarny i biały
-łodyżki z pęczka koperku
-3 duże ząbki czosnku
-2 średnio-duże cebule
-masło
-4 jajka
-3 bułki kajzerki moczone w mleku i wycisnięte
- parę łyżek bułki tartej


Mięso wieprzowe, boczek, kiełbasę czosnek, pół cebuli, liście laurowe i ziele angielskie dusimy ponad godzinę, dodając pieprz i sól, oraz czasem obracając mięso. Dolewamy wody, gdy wyparuje z duszącego się mięsa.
Wątróbkę smażymy z każdej strony po 10 min na maśle. Pozostałą cebulę kroimy w krążki i smażymy na złoto na smalcu.
Gdy obrobione produkty się ostudzą, mielimy wszystkie składniki razem z bułką w maszynce do mięsa i łączymy z jajkami, wytworzonym z mięsa sosem i przyprawami. Można wszystko zmielić 2-3 razy dla uzyskania gładszej masy - ja zmieliłem raz, gdyż lubię grubszą konsystencję pasztetu.

Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, po czym nakładamy powstała masę pasztetową. Do wnętrza masy można zatopić jajko na twardo albo kiełbasę w celu uatrakcyjnienia wyglądu plastrów naszego pasztetu. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni wkładamy nasz pasztet i inne naczynie z wodą i wypiekamy około godzinę. Gotowy studzimy i delektujemy się wspaniałym smakiem swojskiego pasztetu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz