wtorek, 24 kwietnia 2012

Zapiekanka o cukinii i pomidorach


Może i wiosna nie jest najlepszym czasem na przyrządzanie cukinii i pomidorów, ale jak widzę te warzywka w marketach to i tak nie mogę się powstrzymać - kupuję i przerabiam w dania. Tym razem będzie zapiekanka - całkiem przepyszna.

-cukinia
-pomidory
-2 jajka (lub więcej jak mamy większe naczynie)
-10-20 dag tartego żółtego sera lub mozzarelli
-pół szklanki mleka, lub śmietany
-łyżka pestek słonecznika
-masło do smarowania cukinii i naczynia
-sól, pieprz


Cukinie kroimy w plastry, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem i pokrojonymi w kostkę pomidorami.
Jajka łączymy z mlekiem albo śmietaną i doprawiamy.
Powstałą masą jajeczną zalewamy zapiekankę, górę posypujemy słonecznikiem i zapiekamy w 200 stopniach jeszcze 20 minut.
Palce lizać !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz