wtorek, 28 lutego 2012

Piwo w kształcie naleśnika


Nie od dziś wiadomo, że piwo gościło w kulinariach od dawien dawna. Przeróżne potrawy gotowane na piwie, marynowane w piwie, wreszcie popijane piwem chyba od zawsze cieszyły się uznaniem i były przyrządzane i konsumowane z wielką ochotą. Piwne rewelacje w kuchni chciałbym rozpocząć od czegoś bardzo prostego i szybkiego, a mianowicie od zaskakująco pysznych naleśników z piwa .

-Szklanka piwa (ciemnego bądź jasnego)
-2 jaja
-6 łyżek mąki
-łyżka oliwy z oliwek
-sól
-mieszanka ziół włoskich

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w gładkie ciasto i doprawiamy do smaku ziołami i solą. smażymy na oleju lub bez oleju "na zdrowo".

Farsz

Ja jako farszu użyłem sera mozarella i wędzonego łososia, ale z powodzenie można do naleśnika włożyć co tylko nam smak na myśl przyniesie. Warzywa z patelni, feta z bazylią, delikatny gulasz wołowy, czy kawałki kurczaka z całą pewnością uzupełnią nam nasze naleśnikowe danie.

Jako sosu użyłem naturalnego jogurtu, ale naleśniki można podawać z najróżniejszymi sosami ciepłymi, lub zimnymi, w zależności na co mamy akurat ochotę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz