piątek, 24 lutego 2012

Niby eskalopki nurkujące w sosie serowym


To danie robiłem trochę dawno i muszę sobie przypomnieć jak zrobiłem ten wyjątkowy sos serowy :) hmm...
Swoją drogą ciężko mi się myśli po 36 godzinach spędzonych w pracy, ale damy jakoś radę, więc szykujemy sobie...


-4 duże piersi z kurczaka
-2szklanki mleka
-100g masła
-4 łyżki mąki
-100 g parmezanu
-150 g gorgonzoli
-1 duży serek topiony w plastikowym pudełeczku
-olej
-marynata do mięs
-sól
-pieprz
-posiekana świeża natka pietruszki



Przygotowanie mięsa:

Piersi z kury myjemy i tniemy na cienkie plastry. Olej łączymy z marynatą i wkładamy do niej plastry mięsa na 1-2 h.

Płaty mięsa smażymy 30sek z każdej strony by były soczyste i delikatne.


Sos serowy:

Robimy beszamel, czyli topimy masło, dodajemy mąkę i cienką stróżką wlewamy mleko ciągle mieszając.
Gotujemy Na małym ogniu i stale mieszając dodajemy parmezan, pokrojoną w kostkę gorgonzolę i serek topiony. Doprawiamy pieprzem i solą według uznania.


-

W naczyniu układamy usmażone mięso i zalewamy je gorącym sosem serowym, po czym posypujemy siekaną pietruszką. Staramy się by od usmażenia mięsa do zrobienia sosu i zalania nim kurczaka nie minęło zbyt wiele czasu, by danie było gorące a mięso soczyste. Można je podać z ziemniaczkami, z talarkami albo frytkami i dobrą surówką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz