piątek, 24 lutego 2012
Niby eskalopki nurkujące w sosie serowym
To danie robiłem trochę dawno i muszę sobie przypomnieć jak zrobiłem ten wyjątkowy sos serowy :) hmm...
Swoją drogą ciężko mi się myśli po 36 godzinach spędzonych w pracy, ale damy jakoś radę, więc szykujemy sobie...
-4 duże piersi z kurczaka
-2szklanki mleka
-100g masła
-4 łyżki mąki
-100 g parmezanu
-150 g gorgonzoli
-1 duży serek topiony w plastikowym pudełeczku
-olej
-marynata do mięs
-sól
-pieprz
-posiekana świeża natka pietruszki
Przygotowanie mięsa:
Piersi z kury myjemy i tniemy na cienkie plastry. Olej łączymy z marynatą i wkładamy do niej plastry mięsa na 1-2 h.
Płaty mięsa smażymy 30sek z każdej strony by były soczyste i delikatne.
Sos serowy:
Robimy beszamel, czyli topimy masło, dodajemy mąkę i cienką stróżką wlewamy mleko ciągle mieszając.
Gotujemy Na małym ogniu i stale mieszając dodajemy parmezan, pokrojoną w kostkę gorgonzolę i serek topiony. Doprawiamy pieprzem i solą według uznania.
-
W naczyniu układamy usmażone mięso i zalewamy je gorącym sosem serowym, po czym posypujemy siekaną pietruszką. Staramy się by od usmażenia mięsa do zrobienia sosu i zalania nim kurczaka nie minęło zbyt wiele czasu, by danie było gorące a mięso soczyste. Można je podać z ziemniaczkami, z talarkami albo frytkami i dobrą surówką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz