piątek, 12 lipca 2013

Jagnięcina w sosie winnym



Moim marzeniem kulinarnym było przyrządzić jagnięcinę. Dzisiaj się to spełniło - przepis co prawda podpatrzony, ale efekt poraża doskonałością smaku, więc nie mogłem się oprzeć i oto jest jagnięcina w sosie winnym.

-4 kawałki kotlecików jagnięcych z kością
-warzywa na patelnię
-3 dymki
-duży posiekany ząbek czosnku
-100 ml wina czewonego
-gałązka świeżego rozmarynu
-łyżka masła
-oliwa z oliwek
-ocet balsamiczny (lub sos)
-sól/pieprz


Jagnięcinę solimy i pieprzymy z obu stron, następnie nacieramy czosnkiem wklepując go lekko. Następnie odstawiamy na ok godzinę.
Na rozgrzanej patelni smażymy kotleciki na odrobinie oliwy 2-3 minuty z każdej strony. Następnie wyjmujemy mięso, po czym dodajemy na patelnię łyżkę masła i posiekane dymki. Smażymy aż dymki się zeszklą i wlewamy wino i dodajemy gałązkę rozmarynu. Teraz znowu kładziemy na patelnie mięso i dusimy przez 5 minut obracając je po 2,5 min.

Podajemy z warzywami polanymi wytworzonym sosem winnym i dekorujemy octem balsamicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz