piątek, 12 lipca 2013

Cukiniowe kotleciki




No i gratka dla stroniących od mięsnych specjałów. Bardzo proste szybkie i smaczne danie dla amatorów letnich warzyw.



-Średnia cukinia
-500g szpinaku
-1 jajo
-3 łyżki gęstej śmietany
-łyżka masła
-duży ząbek czosnku
-gomółka mozzarelli
-mieszanka ziół włoskich
-prażona cebulka
-tarty parmezan
-sól/pieprz


Cukinie kroimy w plastry na skos. Solimy i pieprzymy z obu stron i smażymy obustronnie aż będzie miękkawa. Szpinak przygotowujemy na maśle na gęsto dodając jajko, śmietanę i sprasowany czosnek. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na papierze do pieczenia kładziemy plastry cukinii, na każdy dajemy plaster mozzarelli, posypujemy ziołami, cebulką i przykrywamy drugim plastrem cukinii. Posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika na 10 minut.

Podajemy ze szpinakiem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz