poniedziałek, 10 marca 2014

Kurczak cytrynowo oliwkowy



Po bardzo długiej przerwie w blogowaniu, postanawiam wrócić:). Przedstawiam danie, które zrobiła moja żona- muszę przyznać, że radzi sobie coraz lepiej! Kurczak zrobiony w taki sposób, zrobił na mnie naprawdę dobre wrażenie, sprawił że wracam do blogowania!

Składniki:
-3 piersi z kury
-boczek pokrojony w kostkę
-duża cytryna
-pomidorki koktajlowe na gałązce
-oliwki zielone 150g
-tymianek
-wędzona papryka w proszku
-2 ząbki czosnku
-mieszanka ziół włoskich
-oliwa
-pieprz i sól (najlepiej gruboziarnista)



Piersi z kurczaka myjemy i nacieramy przyprawami (tymianek, czosnek, papryka, zioła, sól, pieprz) 15 minut przed smażeniem
Podsmażamy boczek na odrobinie oliwy. Po wyciągnięciu boczku, obsmażamy piersi z kurczaka na dosyć wysokiej temperaturze, w tłuszczu, który powstał .
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy oliwki, na nie kładziemy piersi oraz podsmażony boczek. Cytrynę kroimy w ćwiartki, solimy ją i wpychamy pomiędzy kawałki kurczaka. Na wszystko kładziemy gałązkę pomidorków.Możemy posypać po wierzchu gruboziarnistą solą. Następnie pieczemy w piekarniku przez 35 minut w 200 stopniach C.


1 komentarz:

  1. My w domu zajadamy się, ale w chudszej wersji (http://www.ciekawskie.pl/2014/03/intensywny-kurczak-w-sosie-z-limonki.html). Niemniej połączenie kurczaka z cytryną/limonką powala z nóg :) super przepis!

    OdpowiedzUsuń