poniedziałek, 17 marca 2014

Dorsz pomidorowy



Dzisiaj będzie ryba! To że ryba jest zdrowa to każdy wie! Dołożymy jej jeszcze trochę zdrowia w postaci czosnku niedźwiedziego i pomidorów na dwa sposoby. Idzie wiosna idzie niedźwiedzi czosnek - pamiętajcie!


skład
-500g ogonów z dorsza
-puszka krojonych pomidorów
-garść liści czosnku niedźwiedziego
-cebula ze szczypiorem
-100ml białego wina
-pomidorki koktajlowe na gałązce
-suszone pomidory w oleju(niewiele)
-2 łyżki soku z cytryny
-pół łyżeczki brązowego cukru
-łyżkę tymianku (najlepiej świeżego)
-oliwa
-sól/pieprz


Na patelni na oliwie podsmażamy posiekaną małą cebulę, szczypior i pół garści siekanych liści czosnku niedźwiedziego. Następnie wlewamy puszkę pomidorów i wino. Dodajemy soku z cytryny,cukru i tymianku i siekane suszone pomidory. Całość doprawiamy solą i dusimy przez około 15 minut aż trochę zgęstnieje.

W między czasie rybę solimy i pieprzymy (możemy skropić sokiem z cytryny.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy zrobiony sos pomidorowy i układamy na nim dorsza. Posypujemy jeszcze tymiankiem i kładziemy kilka gałązek pomidorów.

Zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut w 200 stopniach C.

Podajemy z liśćmi czosnku niedźwiedziego albo z surówką



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz