środa, 2 października 2013

Krem paprykowo-dyniowy




Czas dyniowo-paprykowy się rozpoczął! Nawet moja żona nie może się powstrzymać od wymyślania co lepszych przepisów z tych symboli kulinarnych jesieni. Dzisiaj powstała pyszna zupa, którą ze smakiem zjedzą dzieci a także dorosłe łasuchy!

-Połowa dyni hokkaido
-4 czerwone papryki
-wywar na mięsie wołowym i drobiowym z włoszczyzną
-ser feta (kto lubi)
-łyżeczka słodkiej papryki
-ząbek czosnku
-oliwa
-pieprz, sól


Dynię obieramy i tniemy na średnie kawałki i razem z papryką pociętą na ćwiartki  rozkładamy na blasze, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika na 1h na 170 stopni.
Po wyjęciu warzyw z piekarnika, wrzucamy je do wywaru i miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą czosnkiem, papryką i pieprzem i podajemy np z fetą, albo jogurtem, czy śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz