środa, 2 października 2013

Gołębie nietradycyjne




Wszyscy lubimy gołąbki... no, prawie wszyscy! Gołąbki goszczą na naszych talerzach nader często! Można powiedzieć, że jest to potrawa tradycyjna. Zazwyczaj robi się je z mięsa wieprzowego, ryżu i białej kapusty, następnie podaje w sosie pomidorowym. Postanowiłem złamać te zasadę i podpatrując kolegę Roberta w kuchni, przyrządziłem gołąbki toskańskie z wołowiny i włoskiej kapusty!



-1/2 kg mielonej wołowiny (ja zmieliłem antrykot)
-główka włoskiej kapusty
-8 pomidorów jak najsłodszych (albo 2 puszki)
-duża cebula
-jajko
-4 łyżki świeżej natki pietruchy
-3 ząbki czosnku
-100g tartego parmezanu (lub parmezanopodobnego)
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-sól, pieprz
-oliwa z oliwek


Mielone mięso łączymy dokładnie z siekaną natką, jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, parmezanem, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz, sól i 2 łyżki oliwy.
Od główki kapusty oddzielamy ostrożnie liście, przycinamy twardsze głąby biegnące przez środek liści i blanszujemy w gotującej się wodzie 3-5 minut.
Mięso łyżką nakładamy na osuszone liście i zawijamy w gołąbki.
Na rozgrzaną patelnię dajemy trochę oliwy z oliwek i układamy zawijasy składaniem do spodu. Obsmażamy z oby stron po 3-5 minut a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz uprzednio obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Solimy jeszcze by puściły wodę i żeby dosmaczyć danie i tak dusimy około 20 minut.

Bella Fantastiko Łał \,,/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz