poniedziałek, 20 maja 2013

Czas szparagów




Nadeszła wiosna pełną gębą! Dookoła zielono i świeżo. Wiosna to czas przepysznych potraw sezonowych. Jednym ze znaków rozpoznawczych wiosennych szaleństw kulinarnych są szparagi! W Polsce uprawia się ich naprawdę dużo, lecz niestety nie cieszą się u nas tak wielką popularnością, jak u naszych zachodnich sąsiadów, gdzie "nasze" szparagi znajdują naprawdę wiele zastosowań w kuchni. Mimo wszystko można zauważyć, popularność tego przysmaku rośnie, więc i my możemy cieszyć się z obfitości szparagowej tego okresu i zajadać się do woli. Przedstawiam mój pomysł na danie ze szparagów, które z całą pewnością zadowoli smakoszy, jak i przekona sceptyków.


-Pęk białych szparagów
-opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
-szczypiorek
-3 łyżki śmietany
-80g sera gorgonzola
-parmezan
-sól


Szparagi obieramy ze skóry, odcinamy kawałek zdrewniałego dołu i gotujemy w osolonej wodzie 15-20 minut ( najlepszy jest garnek do szparagów). W tym czasie podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej gorgonzolę ( pilnujemy żeby nie zagotować.

Ugotowane szparagi wyjmujemy, osuszamy i każdy owijamy plastrem szynki, przewiązując szczypiorkiem.
Poukładane szparagi polewamy sosem gorgonzola i posypujemy parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz