czwartek, 6 grudnia 2012

Pstrąg a'la łosoś o smaku zupowym

       Miseczka - "UNIKAT" Katowice

Patrzcie jak ten rok szybko minął! Już grudzień, święta za pasem i każdy szanujący się smakosz kombinuje teraz, co by tu w tym roku na Wigilię dobrego zrobić. I mnie nie ominęła ta zagwozdka! No więc jak zwykle zacznę zdanie od "no więc" - na początek proponuję całkiem porządną zupę. Przed południem żona przyniosła mi filet z łososia i poprosiła bym coś z tego zrobił. No i ja biorę tego łososia, patrzę... a to pstrąg łososiowy śmieje się do mnie z tacki 350 gramowym filetem. Super! - robimy zupkę krem!

-350 g fileta z pstrąga łososiowego
-duża cebula
-350 ml maślanki
-2 łyżki soku z cytryny
-2 ząbki czosnku
-litr wywaru warzywnego
-2 łyżki suszonego koperku
-łyżka suszonej natki pietruszki
-sól lub sos sojowy, pieprz

Robimy litr wywaru warzywnego. Cebule kroimy w piórka i smażymy na oliwie na złoto i dodajemy do gotującego się wywaru, wrzucamy też 2 ząbki czosnku(najlepiej je pokroić). po 10 minutach gotowania zupy, z fileta usuwamy skórę i kroimy go w kostkę, po czym wrzucamy do wywaru. Całość przyprawiamy pietruszką, sokiem, koperkiem i gotujemy 15 minut. Następnie miksujemy wszystko na krem i wlewamy, miksując maślankę. Doprawiamy do smaku solą lub sosem sojowym i pieprzem.

Tak właśnie wygląda pierwsza propozycja zupy wigilijnej z ryby. Niedługo przygotuję drugą zupę, też rybną, więc zapraszam do śledzenia tego bloga!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz