czwartek, 19 lipca 2012

Brokułowe karminadle - łostre !



Wczoraj byłem w jednej z moich ulubionych wege-knajpek. Zachwycony tamtejszym jedzeniem postanowiłem podprowadzić im jeden przepis i trochę go przerobić. Od dawna przymierzałem się do zrobienia pulpetów z brokułów i kalafiora, ale ciągle jakoś mi uciekały i odkładałem to danie na później. Dzisiaj wreszcie zainspirowany wczorajszą ucztą, zrobiłem to - i było warto \,,/

-średni kalafior
-brokuł
-3 jajka
-pasta garam masala
-3 łyżki mąki z orzeszków ziemnych
-2 łyżki mąki
-pół szklanki bułki tartej
-sos sojowy albo sól do smaku

Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 20 minut. Następnie ubijamy tłuczkiem tak by zostały niewielkie cząstki warzyw i czekamy, aż przestygnie. Dodajemy jaja, obie mąki, bułkę tartą, łyżkę pasty garam masala (uwaga bardzo ostra więc można dać mniej jak ktoś woli łagodniejsze dania) i przyprawiamy sosem lub solą do smaku wg uznania . Mieszamy formujemy w pulpety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.

Podajemy z podsmażanymi ziemniaczkami i mizerią - ach... jakie to pyszne!


1 komentarz: