wtorek, 29 maja 2012

Potrawka z kalafiora po indyjsku



Po niemal miesięcznej przerwie postanowiłem wreszcie coś ugotować. Daniem, które z pewnością zasługuje na to, by go opisać na blogu jest indyjska potrawka z kalafiora, ziemniaków i groszku!

-duży ziemniak
-150 gramów groszku świeżego albo mrożonego
-pół kalafiora
-1,5 łyżeczki pasty chili
-5cm korzenia imbiru pociętego w plastry
-3 ząbki czosnku
-posiekana cebulka dymka
-łyżka koncentratu pomidorowego
-łyżka soku wyciśniętego z cytryny
-łyżka posiekanej kolendry
-1/3 łyżeczki cynamonu
-łyżka mielonej kurkumy
-łyżeczka cukru trzcinowego
-olej do smażenia
-1/2 łyżeczki soli

Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, którą gotujemy 6 minut w osolonym wrzątku, tak żeby lekko zmiękły i były takie półtwarde. Po czym odcedzamy, oblewamy zimną wodą i odstawiamy.

Imbir, czosnek, cebulę i pastę chili ugniatamy w moździerzu na jednolitą masę (najbardziej bliską jednolitej) i odstawiamy.

koncentrat pomidorowy łączymy ze szklanką wody i sokiem z cytryny.

Z kalafiora wycinamy głąb i dzielimy na małe różyczki. na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pastę imbirową około 5 minut. Następnie dodajemy kurkumę, cynamon, kolendrę i sól. Do powstałego sosu wkładamy różyczki kalafiora i smażymy 5 minut aż pokryją się sosem. Zmniejszamy trochę ogień i wlewamy sos pomidorowy groszek i ziemniaki. Przykrywamy i gotujemy tak przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając aż warzywa zmiękną a płyn odparuje.
Pyszne rozgrzewające danie, bardzo dobre na imprezy !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz