czwartek, 31 maja 2012

Gnocchi con gorgonzola


Pora na przygodę z gorgonzolą i gnocchi! Gorgonzola - przepyszny włoski ser pleśniowy pochodzący z północnego regionu Italii Lombardii. Charakteryzuje się zdecydowanym smakiem i gęstą kremową konsystencją, a historia jego produkcji sięga X wieku. No a gnocchi to takie włoskie kopytka, których włoska nazwa oznacza po prostu "grudka".

-80 g gorgonzoli
-80 g boczku wędzonego pociętego w kosteczkę
- posiekaną czerwoną cebulę
-500 g gnocchi
-1/2 szklanki mleka
-łyżka śmietany
-2 łyżki posiekanej bazylii
-kilka szczypt parmezanu
-olej do smażenia


Boczek z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mleko pokrojoną gorgonzolę i gotujemy 5 minut. Gdy sos przestanie się już gotować dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy.

Gnocchi gotujemy w wodzie 2 minuty aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy, szybko hartujemy zimną wodą.

Kluseczki dzielimy na porcje, polewamy sosem i dekorujemy bazylią i parmezanem.


Do picia podałem wodę z miętą cytryną i imbirem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz