poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Liściowe schabowe






Ten przepis dał mi mój kolega Payoy! Mówił, że był kiedyś na Dolnym Śląsku u buddystów i dali mu na obiad panierowane liście kapuchy! Ale za to jaaaaakie panierowane liście kapuchy...
       Daje już ostro wiosną, idzie młoda kapustka i inni jej młodzi kumple warzywni, gdzieniegdzie można już coś ulubionego dostać.
Dostała się w moje ręce młoda piękna głowa, więc zrobiłem tradycyjnie, z koperkiem i boczkiem, ale zostało pełno liści! Wtedy przypomniałem sobie ten przepis....


-Liście kapusty
-jogurt grecki
-jajo
-buła
-sól
-olej



Liście kapusty myjemy i wycinamy z nich grubaśny środek (żeby łatwiej było składać).
Blanszujemy kapustę krócej, lub dłużej (ja wole krócej, jest wtedy chrupiąca)
Następnie liście osuszamy, solimy jogurt i na przemian smarujemy liście i układamy jeden na drugim. Tak marynujemy 24h.

No a potem wciągamy składamy w kostkę na dwa razy, moczymy w jajku i bułce tartej i dalej na patelnię z obu stron do zarumienienia, tak jak kotlety schabowe!

Bella, fantastiko, łał !!!!