niedziela, 7 października 2012

Pokrzywowa



No to czas na coś nietypowego. Byłem ostatnio w lesie na grzybach, których, co prawda,  nie było, ale za to rosły sobie w lesie świeże, młode, zielone, wstrętne, parzące pokrzywy, czyli zielsko znienawidzone przez dzieci, którym pewnie nie raz wpadła do nich piłka gdy grały w nogę. Natomiast ja od dzisiaj pokrzywy uwielbiam, bo nazrywałem sobie ich i zrobiłem z nich pyszną zupę.

-ok litr młodych listków pokrzywy
-3 łyżki masła
-3/4 szklanki śmietany
-mała cebula
-ząbek czosnku
-łyżka czubricy (cząber górski)
-łyżka świeżej siekanej bazylii
-pieprz
-sos sojowy
-jajka na twardo
-1,5 l rosołu


Listki z pokrzywy myjemy i zagotowujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Gdy już się sparzą, odcedzamy je i podsmażamy na maśle.
Przygotowujemy rosół i wrzucamy do niego podsmażoną pokrzywę, siekany ząbek czosnku oraz pokrojoną w krążki cebulę. Gotujemy przez ok 15-20 minut na małym ogniu pod koniec dodając przyprawy-cząber, bazylię, pieprz i sos sojowy do smaku.
Po ugotowaniu miksujemy zupę blenderem tak jak zupy-kremy i dodajemy śmietanę.
Podajemy z gotowanym jajkiem



piątek, 5 października 2012

Kanie w marynacie



Naprawdę tych kani było tyle, że mogę przedstawić kolejny pomysł na przyrządzenie tych pysznych grzybów.

-kanie
-bułka tarta
-jajko
-cebula
-olej

marynata
-3/4 szklanki oleju
-3/4 szklanki octu
-litr wody
-5 łyżek cukru
-1 łyżka soli
-koncentrat pomidorowy (200g)
-1/2 łyżeczki pieprzu
-łyżeczka słodkiej papryki
-liść laurowy
-ziele angielskie

Kanie panierujemy w jajku i bułce a następnie smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przygotowujemy marynatę i zalewamy nią usmażone kanie, dodajemy jeszcze pokrojoną w krążki cebulę . Całość wkładamy do lodówki i spożywamy następnego dnia.

czwartek, 4 października 2012

Kaniembert - czyli hamburger kaniowo-serowy

Talerzyk wykonany przez Warsztat Terapii Zajęciowej "UNIKAT" z Katowic

Wreszcie mamy prawie jesień i można chodzić na grzyby!!! Dzisiaj byłem rano, od razu po pracy i ... tyyyle kań nazbierałem, że co by tu z nich zrobić? No i wykombinowałem parę (czyli dwie) rzeczy - oto jedna z nich.


na 4 osoby
-8 średnich (ok 10cm) kań
-ser camembet
-tarty parmezan lub podobny ser
-siekana natka pietruszki
-jajko
-buła tarta
-olej
-sól


Grzyby solimy, panierujemy w jajku i bułce i pieczemy na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Ser kroimy w krążki (z jednego wychodzą m.w. 4) i wkładamy między dwie kanie jak do hamburgera.
Każdą porcję posypujemy dwoma szczyptami parmezanu i wkładamy na 5 minut do piekarnika zgrzanego do 200 stopni. Po wyjęciu posypujemy natką pietruszki.